top of page
Almanya'_da_eÄŸitim.png

Almanya’da Üniversite

Üniversiteyi yurtdışında okumak birçok gencin hayallerini süslemekte. Peki neden? Hangi beklentilerle kurulur bu hayaller? Ne tür faydaları, katkıları olacaktır üniversite için yurtdışına gitmenin? Bu sorunun kuÅŸkusuz birden fazla cevabı var: Her ÅŸeyden önce yabancı bir dili yerinde öÄŸrenebilir ve kullanabilirsiniz. O dili iyice içselleÅŸtirerek, o ülkenin kültürünü yakından tanıyabilirsiniz. Farklı kültürlerde yetiÅŸmiÅŸ insanlarla diyalog kurabilme becerileriniz geliÅŸir. Otonom, kendi kararlarını kendi başına veren bir birey olma fırsatını erken yaÅŸta elde edersiniz. Zorluklarla tek başına mücadele edebilmeyi öÄŸrenirsiniz. Ve belki de en önemlisi, mesleÄŸini icra ederken iki dili aynı akıcılıkta kullanabilen bir birey olarak iÅŸ hayatına ayrıcalıklı bir konumda baÅŸlayabilirsiniz.

​

YükseköÄŸreniminizi Almanya’da yaparsanız bunlardan çok daha fazla artınız, birden fazla avantajınız olur:

​

  • Almanya’daki üniversitelerin çoÄŸu kamu kurumu statüsündedir ve bunlarda yükseköÄŸrenim hem AB vatandaÅŸları hem de AB vatandaşı olmayanlar için ücretsizdir. Sadece her dönem, üniversiteden üniversiteye deÄŸiÅŸen, 150-300€ arasında dönemlik bir katkı payı ödenir. (Baden-Württemberg eyaletindeki üniversitelerde 2017-18 eÄŸitim yılından itibaren AB vatandaşı olmayan öÄŸrencilerden sömestr başına 1.500€ alınmaya baÅŸlandı. Kalan 15 eyaletteki üniversitelerde henüz böyle bir uygulama baÅŸlatılmadı). Alınan bu ücrete toplu taşıma olanaklarından ücretsiz faydalanmanızı saÄŸlayan bir seyahat kartı dâhildir. Bazı lisans ve yüksek lisans programlarında, programın baÄŸlı bulunduÄŸu üniversitenin kararıyla dönemlik katkı payı dışında ücret talebi de söz konusu olabilir.

​

  • Almanya’daki yükseköÄŸrenim kurumlarında araÅŸtırmacılara geniÅŸ olanaklar sunulur, güncel uluslararası bilimsel araÅŸtırmalar, bilim ve teknolojideki son geliÅŸmeler eÄŸitim alanına hızlı bir ÅŸekilde aktarılır ve böylece her alanda yüksek standartlarda eÄŸitim verilir. Genel olarak Almanya’daki yükseköÄŸrenim kurumları öÄŸrencileri analitik düÅŸünmeye, neden-sonuç iliÅŸkilerini saptamaya, bilimsel araÅŸtırma yapmaya, problem çözmeye, takım çalışması içinde yer almaya, proje yürütmeye ve derslere aktif olarak katılmaya teÅŸvik eder.

​

  • Almanya’da yükseköÄŸrenim kurumları ikiye ayrılır: üniversiteler (Universität) ve uygulamalı bilimler yüksekokulları (Fachhochschule/Hochschule der angewandten Wissenschaften). Farklı yapılandırılmış olan bu iki üniversite çeÅŸidinden kendinize uygun olanını seçebilirsiniz. Fachhochschule (FH) adı verilen yükseköÄŸrenim kurumları ön lisans diploması veren meslek yüksekokulları deÄŸildir. Üniversite statüsündedirler ve bachelor, yani lisans diploması verirler. Ayrıca FH’larda master yapılabilir. Üniversitelerde araÅŸtırma ağırlıklı eÄŸitim verilirken‚ FH’larda uygulama ağırlıklı eÄŸitim verilir. Ä°ÅŸ hayatında gerekli olan pratik alanlarda yoÄŸunlaşılır; dolayısıyla iÅŸ hayatına yönelik üniversite seviyesinde iyi bir eÄŸitim verilir. ÖÄŸrencilerin yoÄŸun ÅŸekilde uygulamalı eÄŸitim almasını saÄŸlayan FH’lar iÅŸ dünyasının spesifik ihtiyaçlarını karşılayan bölüm ve staj seçenekleri de sunar. FH’lar endüstri ve iÅŸletmelerle yakın bir iÅŸbirliÄŸi içerisinde çalışır ve müfredat ve program içerikleri sanayi ve iÅŸletmelerin ihtiyaçları göz önüne alınarak planlanır. Bu okullarda ağırlıklı olarak mühendislik, tasarım, sosyal hizmet ve iÅŸletme benzeri bölümler bulunur. Tıp, veterinerlik, diÅŸ hekimliÄŸi ve eczacılık fakülteleri FH’larda bulunmaz, yalnızca üniversitelerde açılabilir.

​

  • Sanat ve iletiÅŸim alanında eÄŸitim almak isteyenler için de Almanya’da görsel sanatların, güzel sanatların ve müziÄŸin çeÅŸitli branÅŸlarında eÄŸitim verilen yüksekokullar (Kunsthochschulen, Medienhochschulen) ve konservatuvarlar bulunuyor.

​

Almanya’da üniversite eÄŸitimi için geniÅŸ bir tercih yelpazesi mevcuttur. 2017-18 eÄŸitim yılında Almanya’da mevcut 429 yükseköÄŸretim kurumundan 106’sı Universität (Üniversite), 248’i Fachhochschule (Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu), 53’ü Kunsthochschule (Güzel Sanatlar Yüksekokulu), 16’sı Theologische Hochschule (Ä°lahiyat Yüksekokulu) ve 6’sı Pädagogische Hochschule’dir (EÄŸitim Yüksekokulu). Bu üniversiteler lisans, master ve doktora seviyelerinde toplamda 19.000’den fazla program sunuyorlar. Almanya’da bulunan bütün elit üniversiteler kamu üniversiteleridir. Bologna Süreciyle birlikte, 2012’den itibaren, Almanya’da eskiden verilen farklı diploma unvanları

standartlaÅŸtırılmış, Bachelor, Master ve PhD olarak düzenlenmiÅŸtir. EÄŸitim dili Ä°ngilizce olan yüzlerce program mevcuttur. Tıp, veterinerlik, eczacılık, diÅŸ hekimliÄŸi, hukuk, öÄŸretmenlik gibi bazı bölümler haricinde genel olarak öÄŸrenim üç yıllık Bachelor ve iki yıllık Master programlarından oluÅŸur. Tercih edeceÄŸiniz üniversite akademik geçmiÅŸiniz, yatkınlıklarınız ve gelecekle ilgili planlarınızla yakından iliÅŸkilidir.

Almanya’da 2017-18 eÄŸitim yılı itibariyle 2.800.000’den fazla üniversite öÄŸrencisi bulunuyor ve bu sayının yaklaşık %13’ünü yabancı öÄŸrenciler oluÅŸturuyor. Almanya’da Türkiye kökenli üniversite öÄŸrencisi sayısı 39.000’in üzerinde ve bunun 7.600’den biraz fazlasını Türkiye’den giden öÄŸrenciler oluÅŸturuyor. Almanya, Erasmus programlarında Türkiye’den giden öÄŸrencilerin tercih ettiÄŸi ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

​

TU 9 Üniversiteleri

Almanya’daki teknik üniversitelerden bazıları biraraya gelerek ‘TU9’ isimli inisiyatifi oluÅŸturmuÅŸtur. (www.tu9.de): RWTH Aachen, TU Berlin, TU Braunschweig, TU Darmstadt, TU Dresden, Leibniz Universität Hannover, Karlsruher Institut für Technologie, TU München ve Universität Stuttgart. Mühendislik ya da teknik alanlardan birinde okumak isteyen öÄŸrenciler interdisipliner ve uluslararası birçok program sunan bu üniversitelerden birini de seçebilirler. Almanya’da mühendislik mezunlarının yaklaşık %51’i TU9 üniversitelerinden mezundur ve tüm üniversite öÄŸrencilerinin yaklaşık %10’u TU9 üniversitelerinde yükseköÄŸrenim görmektedir. Yine mühendislik alanındaki doktora çalışmalarının yaklaşık %57’si TU9 üniversitelerinde yürütülmektedir.

​

Başvuru koşulları

Almanya’da herhangi bir lisans programına baÅŸvurabilmek için lise mezunu olmak ve Türkiye’de merkezi yerleÅŸtirme sistemiyle örgün bir üniversite programına yerleÅŸtirilmiÅŸ olmak gerekiyor. YKS Sınav Sonuç Belgesinde yazan programla aynı isimde ya da benzer bir lisans programına baÅŸvurulabiliyor. Yüksek lisansa baÅŸvurmak içinse dört yıllık bir lisans programından mezun olmak ya da mezuniyet aÅŸamasında olmak gerekiyor. Almanca veya Ä°ngilizce dil yeterliliÄŸini baÅŸvuruda bulunulacak bölümün talep ettiÄŸi belgeyle kanıtlamak gerekiyor.

​

Abitur, DSD II, Goethe-Zertifikat C2, Testdaf 4-5, DSH 2-3 ve Telc Deutsch C1 belgelerinden biriyle tüm Almanca programlara baÅŸvurmanız ekseriyetle mümkün olacaktır.  Bunun yanısıra Almanya’da Ä°ngilizce yükseköÄŸrenim görmek mümkün. Ä°ngilizce eÄŸitim verilen yükseköÄŸrenim programları genellikle, TOEFL veya IELTS sınav sonuçlarından birini, ilgili program için gereken minimum puanı almak ÅŸartıyla kabul ediyorlar.

​

Almanya’daki yükseköÄŸretim kurumları merkezi bir sisteme baÄŸlı olmayan özerk kurumlar olduÄŸu için baÅŸvuru ÅŸartlarını kendileri belirliyor ve bireysel baÅŸvurular arasından öÄŸrencilerini kendileri seçiyor. BaÅŸvuru dosyasında istenen belgeler genelde aÅŸağıdaki ÅŸekilde oluyor. Türkçe belgeler kabul edilmiyor, Türkçe belgelerin mutlaka üniversitenin kabul edeceÄŸi yabancı dillerden birine çevrilmesi gerekiyor:

bottom of page