top of page
amerikada_eÄŸitim.jpg

Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde EÄŸitim

Amerika BirleÅŸik Devletleri, günümüzde dünya çapında birçok öÄŸrencinin özellikle yüksek öÄŸrenim görmek için tercih ettiÄŸi ülkelerin başında gelmektedir. Merkezi New York ÅŸehrinde bulunan Uluslararası EÄŸitim Enstitüsü’nün (Institute of International Education-IIE) her yıl ABD’de okuyan uluslararası öÄŸrenci sayısını yayınladığı Open Doors raporuna göre 2014-2015 akademik yılında toplam 974.926 uluslararası öÄŸrenci ABD’deki üniversitelerde eÄŸitim görmektedir. Türkiye’den ABD’ye giden öÄŸrenci sayısı 10.724’tür ve ülkemiz bu öÄŸrenci sayısı ile ABD’de okuyan uluslararası öÄŸrenci sıralamasında dünyada 13. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise 2. sırada yer almaktadır.

ABD’de sayıca çok fazla yüksek öÄŸrenim kurumu bulunmaktadır. Bu kurumlar, öÄŸrencilerine sundukları imkânlar, kaynaklar ve öÄŸretim kadrolarının kalitesiyle bilinmektedirler. Bu kurumların kaliteli olmasının en önemli nedenlerinden biri eÄŸitim müfredatını ve niteliÄŸini denetleyen bölgesel akreditasyon kuruluÅŸları ile bir bağımsız akreditasyon kurumunun olmasıdır. ABD’deki yüksek öÄŸrenim sisteminin yapısı nedeniyle, her biri farklı coÄŸrafi bölgelerdeki okullar bu kurumlar vasıtasıyla denetlenerek eÄŸitim standartlarının sürekliliÄŸi saÄŸlanmaktadır. ABD’de yüksek öÄŸrenim görmek isteyen öÄŸrencilerin üniversitelerini belirlerken üniversitenin akreditasyonunu da mutlaka kontrol etmeleri gerekir. Bunun için www.chea.org web sitesini kullanabilirler.

ABD’deki üniversitelerin en önemli özelliklerinden biri öÄŸrencilere ders seçimi konusunda esneklik saÄŸlamasıdır. Ayrıca, bazı üniversiteler öÄŸrencilere kendi okullarında verilmeyen bir dersi çevredeki bir üniversiteden alma imkânını da saÄŸlayabilir.

ABD’deki eÄŸitimlerine liseden sonra Türkiye’deki meslek yüksekokulları gibi iki yıl eÄŸitim veren okullarda (Community College veya Junior College) baÅŸlayan öÄŸrenciler, iki yılı tamamladıktan sonra dört yıllık bir üniversiteye geçiÅŸ yapabilmektedirler. Bu sisteme 2+2 transfer sistemi adı verilmektedir ve bu sistem, son yıllarda hem Amerikalı hem de uluslararası öÄŸrenciler arasında tercih edilmektedir, çünkü bu sistemle öÄŸrenciler eÄŸitimlerinin ilk iki yılını daha uygun bir ücret ödeyerek tamamlamaktadırlar.

ABD’deki tüm yüksek öÄŸrenim kurumlarının bir eÄŸitim ücreti vardır. Genel olarak eyalet üniversitelerinin ücretleri bulundukları eyaletin bütçesinden destek aldıkları için özel üniversitelere göre daha düÅŸüktür, ancak bu üniversitelerin de burs imkanları sınırlıdır. Uluslararası bir öÄŸrenci için okul ve yaÅŸam masrafları okuldan okula ve eyaletten eyalete deÄŸiÅŸmekle birlikte ortalama $20.000 – $80.000 civarındadır.  Lisans düzeyinde eÄŸitim görmek isteyen öÄŸrencilere okullar genellikle baÅŸarı (merit based) ya da ihtiyaç (need based) bursları verirler. Bu bursların kapsamı kurumların bütçesine göre deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. Bazen eÄŸitim ve yaÅŸam masraflarının hepsini karşılayan burslar verilirken bazen de belirli bir oranda verilebilir. Bu bursların yanı sıra, bir de spor bursları veren okullar bulunur, ancak spor bursu alabilmeniz için burs kapsamına giren spor dallarından birinde profesyonel sporcu olmanız ve ulusal ve/veya uluslararası baÅŸarılarınızın olması gerekir. Lisanüstü düzeyde eÄŸitim görecek öÄŸrenciler ise genellikle asistanlık alabilmektedir. Asistanlıklar daha çok doktora seviyesinde verilmektedir. Üniversitede asistan olabilmek için baÅŸvuru yaptığınız alanda çalışmalar yapan akademisyenler ile önceden yazışma yapmak önemli olacaktır.    

ABD’de üniversite (lisans) ya da lisansüstü (yüksek lisans/doktora) eÄŸitimi görmek istiyorsanız hazırlamanız gereken bazı evraklar ve girmeniz gereken sınavlar olacaktır. Bu yüzden, baÅŸvuru hazırlıklarınıza ABD’de eÄŸitime baÅŸlamayı düÅŸündüÄŸünüz akademik yıldan önceki yıl, yaklaşık 12-18 ay öncesinden, baÅŸlamanız gerekir. Birçok Amerikan üniversitesinin Güz dönemine yönelik baÅŸvuru dönemi Kasım-Aralık-Ocak aylarında sona erer. BaÅŸvurusunu daha geç kapatan ya da yıl boyu baÅŸvuru kabul eden (rolling admissions) üniversiteler de vardır, ancak özellikle burs alabilmek için erken baÅŸvuru yapılmasını tavsiye ederiz.

BaÅŸvuru için hazırlanması gereken evraklar ve girilmesi sınavlar ise ÅŸu ÅŸekildedir:

  • BaÅŸvuru Formu

  • KiÅŸisel Kompozisyon / Niyet Mektubu

  • Referans Mektupları

  • TOEFL ya da IELTS Sınav Sonucu

  • SAT ya da ACT Sınav Sonucu (lisans programlarına baÅŸvuru için)

  • GRE ya da GMAT Sınav Sonucu (lisansüstü programlara baÅŸvuru için)

  • Resmi not dökümleri

  • ÖÄŸrenci Belgesi ya da diploma onaylı fotokopisi

  • Portfolyo (Tasarım, Mimarlık vb. bölümlere baÅŸvurularda)

  • ÖzgeçmiÅŸ

KiÅŸisel kompozisyon ya da niyet mektubu olarak geçen yazılar genellikle otobiyografik yazılır ama bazı okullar farklı konularda kompozisyon isteyebilirler. Bu yüzden, baÅŸvuru yapacağınız okulların web sitelerini dikkatli bir ÅŸekilde incelemeniz gerekir.

Referans mektuplarını ise sizi akademik ya da profesyonel olarak iyi tanıyan ve hakkınızda olumlu ve detaylı bilgi verebilecek öÄŸretmenlerinizden ve akademisyenlerden almanız gerekir. Referans mektuplarınızı alacağınız kiÅŸilerin ünvanlarından çok baÅŸvuru yaptığınız alanda çalışmalarının olması önemlidir.

SAT sınavı hakkında detaylı bilgiye www.collegeboard.org web sitesinden, ACT sınavı hakkında detaylı bilgiye www.act.org web sitesinden, GRE ve TOEFL sınavları hakkında detaylı bilgiye www.ets.org web sitesinden ve GMAT sınavı hakkında detaylı bilgiye www.mba.com web sitesinden ulaÅŸabilirsiniz. Bu sınavlardan alınacak puanlar önemli olmakla birlikte ABD’deki üniversiteler öÄŸrenci seçerken sadece bu sınav sonuçlarını dikkate almamaktadırlar. ÖÄŸrencinin, eÄŸitim hayatı boyunca akademik hayat dışında kendini kiÅŸisel olarak geliÅŸtirdiÄŸi sosyal faaliyetlere katılması ve topluma duyarlılık/sosyal sorumluluk projeleri içinde yer alması da önemlidir.

bottom of page